28 september 2021
Onze zomer was niet heel warm, in tegenstelling tot sommige delen van Europa. Zo kreeg ik begin augustus een spraakbericht van een Griekse organisatiedirecteur. Niet over hun werk voor vluchtelingen of over uitdagingen die ze tegenkomen. Nee, ze vertelde dat ze op de vlucht moest. Zij en haar man waren geëvacueerd vanwege de enorme branden vlakbij Athene en zelf even ‘vluchteling’. Wat staat ons nog te wachten? Meer extreem weer; droogte, stormen en overstromingen? Sinds de branden in Griekenland, de overstromingen in Limburg en het rapport van de IPCC houdt dit me bezig.
Een boer en zijn kip
Ik denk aan een fabel van Aesopus: een boer heeft een kip die elke dag een gouden ei legt. Uiteraard is hij daar heel blij mee. Maar op den duur wordt de boer steeds hebzuchtiger. Hij focust zich volledig op zoveel mogelijk gouden eieren. Uiteindelijk zelfs zo erg, dat de boer zijn kip slacht, zodat hij de eieren eruit kan halen. Uiteraard betekent de dood van de kip ook het einde van de eieren.
Volgens Stephen Covey laat dit verhaal zien hoe gericht we kunnen zijn op de eieren: productie, resultaat en opbrengsten, maar tegelijk volledig voorbijgaan aan het verzorgen van de kip: relaties, mensen en de natuur. Is de kip van de natuur al dood? Ik denk het niet. Maar dit soort berichten uit Griekenland en het IPCC-rapport zijn wake-up calls. Een roep om bij keuzes niet alleen te kijken naar de economische noodzaak, maar ook de natuur in overweging te nemen.
Klimaatkeuzes
Zo’n vijf jaar geleden moest ik naar Londen voor werk en werd ik gevraagd om met de trein te gaan in plaats van met het vliegtuig. Ik vond dat toen vooral onlogisch, inefficiënt en duur. Nu, een paar jaar later, merk ik dat ik daar toch anders naar kijk en zelf dus ook een bredere blik heb gekregen. Naar mijn idee mogen organisaties vaker zo naar keuzes en nieuwe projecten kijken. Het kan helpen om afspraken met elkaar te maken in een milieubeleid of eisen te stellen aan hoe projecten invloed hebben op het klimaat (zie voor een mooi voorbeeld de benadering van Tearfunds Economic and Environmental Sustainability Framework).
- In hoeverre is het binnen jouw organisatie normaal om het klimaat te benoemen wanneer er keuzes worden gemaakt?
- Wat zijn in jouw organisatie voorbeelden van keuzes waarbij mens én natuur aandacht krijgen?
- Welke afspraken hebben jullie met elkaar gemaakt over zorgen voor het klimaat? Hoe stevig is jullie milieubeleid?