Afrika helpen 2.0

24 juni 2019

‘Mensen, en vooral de kinderen in Afrika, zijn arm, zielig en afhankelijk van onze hulp.’ Al in 1984 werd met dat beeld maar liefst 44 miljoen euro opgehaald voor hulp aan Oost-Afrika. Is het beeld (nog steeds) terecht dat ze daar hulp nodig hebben en wij het hier beter weten of verder ontwikkeld zijn? Natuurlijk zijn er noodsituaties waarin hulp uit andere landen veel betekent. Maar tegelijk is er een groeiende middenklasse die vraagt om samenwerking vanuit gelijkwaardigheid in plaats van hulp uit medelijden. Nieuwe initiatieven, zoals lokale fondsenwerving helpen daarbij. 

Lokaal fondsenwerven

Lokale fondsenwerving stond onlangs centraal bij een training in Kenia. Leiders uit zeven Afrikaanse landen werden door de Change the Game-Academy getraind en uitgedaagd om aan de slag te gaan met de toekomst van hun organisatie. Vier dagen waren ze aan het oefenen met voorstellen maken, presenteren, communiceren en documenteren. Een training die hier in Nederland niet zou misstaan. Om minder afhankelijk te zijn van internationale support. Om hun eigen fondsen te werven in de lokale of nationale situatie.


Depending solely on International Funding for our ministry is like standing on a sea with only one leg. In case of any storm, you are finished!’ 

— Deelnemer fondswervingstraining 


Overnemen of ondersteunen?

Ik zie het zelf als het teruggeven van verantwoordelijkheid en misschien zelfs eigenwaarde. In ‘helpen’ ligt ergens een grens. Daar waar hulp bieden (onbewust) overgaat in het beter weten en de hele verantwoordelijkheid overnemen. Een vraag die ik mezelf sindsdien in een breder perspectief stel; Waar help ik mensen en organisaties nou het meeste mee? Wil ik overnemen of ondersteunen? Het antwoord is waarschijnlijk verschillend per situatie en ik ga daar vaker bij stil staan. Ik ben benieuwd hoe jij dat doet. Neem jij – of jouw organisatie – taken, besluitvorming en verantwoordelijkheid snel over, omdat het dan beter en efficiënter verloopt? Of geef je ruimte en werk je écht vanuit gelijkwaardigheid? En heb je voor jezelf scherp wanneer het misschien beter is om niet te helpen of iets naar je toe te trekken?

Zet dit je aan het denken en vind je het leuk om er eens over te sparren? Laat het me vooral weten, dan praten we een keer verder onder het genot van een kop koffie!


Eerdere blogs