26 mei 2020

Crisistijd. Projecten komen – deels – tot stilstand. Fondsen vinden voor jullie werk is lastig, zo niet bijna onmogelijk. En wellicht is dit nog maar het eerste deel van een langdurige economische crisis. Hoe navigeer je op een goede manier door zo’n periode? Winston Churchill is een van de leiders die mij inspireert. Dus, iets meer dan, 75 jaar na de bevrijding alle reden om te leren van zijn crisismanagement. Nou ben ik sowieso een Churchill-fan, maar met name aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vind ik zijn vasthoudendheid en compromisloze keuzes een voorbeeld. In zijn crisismanagement zie ik drie kernelementen.

Drie lessen waar jij en ik vandaag wat mee kunnen

1. Zie de waarheid écht onder ogen

Wat mij fascineert is een van Churchills eerste acties tijdens zijn regeringsperiode: een ministerie voor statistiek opzetten. Lijkt mij niet bepaald een prioriteit als je land onder de voet dreigt te worden gelopen door Nazi-Duitsland. Voor Churchill was dat het blijkbaar wel. Hij liep niet weg voor de feiten. Hij wist hoe belangrijk het kennen van de – mogelijk ongemakkelijke – waarheid is. Daar niet van wegkijken vraagt lef. Bijvoorbeeld door jezelf vragen te stellen als: wat laten de cijfers zien over onze organisatie op dit moment? Wat zijn de echte, eerlijke feiten over hoe we er voorstaan?

2. Blijf volhouden

“We shall not flag or fail. We shall go on to the end…” Woorden van Churchill op 4 juni 1940. Juist toen de Engelse troepen zich halsoverkop moesten terugtrekken van het Europese vasteland en Hitler in een paar maanden tijd een groot deel van West-Europa veroverde. Juist op dat moment had Churchill een commitment om alles te geven. Lukt het jou om vast te houden aan jullie visie? Ik hoop van wel! Want jouw organisatie betekent hét verschil voor mensen in nood.


I will begin by saying what everybody would like to ignore or forget but which must nevertheless be stated, namely that we have sustained a total and unmitigated defeat.’

— Winston Churchill in zijn speech op 5 oktober 1938 


3. Koester wat je juist nu bereikt

Als derde zag Churchill in dat zijn acties van groot belang zouden zijn voor de lange termijn. Ik geloof dat elke organisatie haar eigen positie heeft van waaruit je juist nu keuzes mag maken. Als je de kansen ziet kan een crisistijd ook veel brengen. Denk aan een nieuwe benadering of een nieuwe aanpak. Een paar voorbeelden die ik tegenkom bij organisaties waar ik mee samenwerk:

  • Zorgorganisatie Setar zette afgelopen maand Setar-hulp op. Een gratis hulplijn voor mensen die juist nu extra advies kunnen gebruiken bij hun gezinsleven of opvoeding.
  • Christ’s Hope moest al haar zorgpunten sluiten vanwege de lockdown. In plaats daarvan geven ze nu voedselhulp aan gezinnen die hard getroffen zijn door de verplichte lockdown in Kenia en Tanzania.
  • Zoals iedereen moest ook Tear haar jaarlijkse evenementen, zoals Nacht zonder Dak, cancelen. Vernieuwend en passend bij deze tijd is er nu The Climb. Een sportieve challenge  en fondswervingsactie in één!


Eerdere blogs